Юридичний портал

Страви не лише недостатньо приправлені, але часом й зовсім неприємні на смак: батьки висловлюють незадоволення якістю їжі в ліцеї №40.

Батьки вихованців Миколаївського ліцею №40 висловлюють занепокоєння щодо якості харчування в школі та високих цін на закуски в буфеті. Вони зазначають, що деякі страви, які доставляють у ланчбоксах, виглядають неапетитно і не мають доброго смаку, внаслідок чого діти часто залишаються без достатньої кількості їжі.

Цю інформацію опублікувало видання Korabelov.info.

Одна з мам розповіла, що її дитина повертає більшість страв: напої несолодкі, частина їжі має непривабливий вигляд і смак.

У ліцеї повідомляють, що проблеми з водопостачанням виникають внаслідок ремонту їдальні, під час якого тимчасово закривають стояки. Закінчити ремонтні роботи планують до кінця листопада, після чого обіцяють вирішити цю проблему.

Дітей повернули до очного навчання, але в школі ситуація з їжею та водою залишає бажати кращого. Продукти, які привозять, моя дитина відмовляється їсти. Напої без цукру, а їжа не лише недосолена, а іноді й зовсім неприємна на вигляд та смак. Щоб уникнути голоду, можна б було щось придбати в шкільному буфеті, але ціни там, як у Верховній Раді! Сосиска в тісті коштує 35 гривень, маленька піца — 45 гривень. Скільки ж грошей потрібно на місяць? — ділиться своїми переживаннями одна з мам.

На даний момент харчування організовано через кейтерингову службу: сніданки готують у школі №1 і доставляють у ланчбоксах о 07:30. Після завершення ремонтних робіт ліцей почне готувати їжу самостійно та надаватиме харчування й для сусідніх навчальних закладів.

У ліцеї вода доступна (технічна, як і в усьому місті). Проте іноді трапляється, що внаслідок капітального ремонту їдальні стояки можуть бути перекриті. За планом, ремонт має завершитися до кінця листопада, після чого проблем з водою не виникне. Щодо харчування, то наразі ми користуємося послугами кейтерингу (їжу готують на базі першої школи і доставляють у ланчбоксах). Після завершення ремонту їдальні ми перейдемо до самостійного приготування їжі, ставши опорною школою, тобто базовим пунктом для приготування їжі як для наших учнів, так і для сусідніх навчальних закладів, - зазначає Вікторія Сенкевич.

Директорка Вікторія Сенкевич зазначила, що деякі учні відмовляються від певних страв у меню. Приблизно 30% дітей не сприймають деякі позиції, зокрема овочеві салати, які часто повторюються. Проте м'ясні страви, фрукти, какао та чай зазвичай користуються популярністю серед дітей. Іноді деякі види каш виходять не надто вдалими.

-- Так, деякі проблеми з харчуванням є. Приблизно 30% дітей не їдять деякі з тих страв. Але не все, а тільки те, що не подобається. По овочах трохи є питання, з салатами в нас біда: ці морква з капустою дещо набридли. Чому не можна частіше давати огірки, помідори? Одного разу були тушковані баклажани -- так усім дітям дуже сподобалося... Коли мʼясо привозять (наприклад, курячу грудку) залюбки; хліб з маслом та сиром, яблука, банани, виноград -- це всі їдять. Какао подобається, чай з липою. Яйця варені, вермішель (паста) -- нормально. А от каша буває невдалою... До речі, це не обіди, це сніданки. О 07:30 привозять -- і ми одразу по кабінетах роздаємо, щоб тепле діти могли поїсти, - розповіла директор ліцею.

У ліцеї стверджують, що повідомляють міську адміністрацію про проблеми з меню, але обіцяні зміни досі не реалізовані. Зокрема, незважаючи на висловлені зауваження, деякі учні просять додаткові порції, а невикористані ланчбокси передають тим, хто бажає отримати більше їжі.

Я неодноразово зверталася до представників міської ради з приводу проблем, пов'язаних із харчуванням дітей. Ситуація поступово покращується, і, наприклад, почали додавати олію до страв. Проте до меню ще залишилось багато запитань. Щотижня обіцяють оновлення меню, але коли це нарешті станеться? Всі з нетерпінням чекають. Запаси їжі невеликі, адже меню на тиждень затверджене заздалегідь. Щодня проводиться опитування серед батьків учнів, щоб дізнатися, хто з них планує їсти в школі наступного дня. Деякі з них відмовляються, якщо в меню є страви, які їм не до вподоби, і в таких випадках ми не замовляємо їжу для цих дітей. Батьки часто приносять з дому якісь перекуси. Тому не можна стверджувати, що ситуація з харчуванням зовсім погана. Деякі діти навіть просять добавки. А якщо хтось не чіпав свої страви і ланчбокс залишився закритим, ми можемо віддати його дитині, яка хоче ще, - поділилася директор ліцею.

Випічку для буфету забезпечує Перший хлібозавод, який щодня о 06:30 доставляє до навчального закладу свіжо запаковану продукцію (булочки з повидлом, капустою, картоплею, піци, сосиски в тісті). Ціни формуються виробником, а залишки товару забираються на наступний ранок. Після відкриття їдальні заклад має намір почати самостійне приготування випічки.

-- Ми не можемо працювати з іншими постачальниками, оскільки лише велике підприємство володіє усіма необхідними сертифікатами. Крім того, якщо певна частина продукції не була реалізована протягом дня, вони заберуть її наступного ранку, тому у нас немає жодних труднощів із цим. Відповідно, ціни на випічку залишаються заводськими, і ми не маємо впливу на їх формування. Коли ж запрацює наша їдальня, ми самі займатимемося приготуванням їжі та випічкою, -- підсумувала Вікторія Сенкевич.

Нагадаємо, раніше батьки учнів миколаївських шкіл публікували у соцмережах скарги на безкоштовне харчування -- говорили про холодні страви, занижені порції та брудний посуд.

Директор комунального підприємства, відповідального за харчування, Петро Вашеняк заявляв, що особисто перевіряв ситуацію і порції відповідали нормам, а на оприлюднених фото частина страв просто не була видна. Після цього ситуацію перевіряли як комунальне підприємство, так і Держпродспоживслужба, яка повідомила, що офіційних скарг не отримувала.

Цього року всі учні з 1 по 11 клас отримують безкоштовні обіди -- витрати покривають держава та міський бюджет.

Після звернень батьків Представництво Уповноваженого Верховної Ради з прав людини надіслало запит до управління освіти. У відповідь міська влада створила комісію за участі представників міськради, Держпродспоживслужби, депутатів та батьків. З 16 по 24 вересня вони перевірили 13 шкіл і виявили порушення: відсутність гарячої проточної води, посуд із пошкодженою емаллю, нестачу холодильників та проблеми зі зберіганням продуктів, а також недоліки в організації процесу і документації.

Представництво Уповноваженого заявило, що контролюватиме, як місто усуває недоліки. Раніше влада також повідомляла, що розглядає встановлення камер у шкільних їдальнях.

Читайте також